Napjainkban az emberi fogyasztásra termesztett és feldolgozott, gondosan válogatott egész szemű zabot megtisztítják külső héjától, majd malomüzemi tisztítás és előkészítés után, gőzöléssel, hengerek közti lapítással állítják elő. A zabpehely tartalmazza a zabszemekben lévő táplálkozás-élettani szempontból fontos alkotóelemeket, fehérjéket, élelmirostokat, természetes vitaminokat, és ásványi anyagokat.
Élettani hatásai:
Gazdag B vitaminban és E vitaminban
Vas, kálium, kalcium, foszfor és magnézium is található benne
Növény létére nagy a fehérjetartalma
Regenerálja az idegeket, élénkíti, táplálja az egész idegrendszert
Ajánlott a fogyasztása bőr és emésztési panaszoknál
Ajánlott továbbá kimerültség és fokozott stressz esetén
Gyulladásgátló anyagokat tartalmaz, nyugtatja a gyomrot, beleket
Természetes lúgosító hatásával a szervezet savasodását képes megkötni, megszüntetni
A rák megelőzését is elősegítheti. Oldhatatlan rostjai ugyanis csökkentik egyes savak toxicitását. Emellett a benne lévő fitokemikáliák is rákmegelőző hatással bírnak.
Teltségérzetet okoz. Akik reggel zabpelyhet esznek, kevésbé hajlamosan ebéd előtt nassolni.
Tápanyagok 100g termékben:
Energia: 1566kj / 372kcal
Zsír: 7g
amelyből telített zsírsavak: 1,3g
Szénhidrát: 59g
amelyből cukrok: 1g
Fehérje: 13g
Felhasználás: Dupla mennyiségű vízben, vagy (növényi) tejben 5-10 perc alatt zabkását főzhetünk belőle, de alkalmas különféle sütemények és kekszek elkészítésére is.