Az aratást követően három hónapig magas nedvességtartalommal bír, így főzés után a rizs jobban ragad. Az ezt követő időszakban a rizs szárazabb és több vizet igényel. Főzés során a rizsszemek megpuhulnak és egymáshoz tapadnak, ezért könnyebb pálcikával is fogyasztani. A termelők azt mondják, hogy a rizs illata alapján pontosan meg tudják határozni, hogy az adott rizst az ország mely területén termesztették.
Kiválóan alkalmas: Köretként zöldségekkel, Szárnyasokhoz, Halhoz, Tenger gyümölcseihez, Keleti jellegű ételekhez.
Elkészítés: 200 g rizshez (2 főre) 375 ml vizet öntünk, és minden következő 200 g rizshez 250 ml víz szükséges. A rizst megmossuk, beletesszük a kimért vízbe, felforraljuk, majd lefedve kis lángon 7-10 percig főzzük. Ezután a gázt eloltva, még 10 percig hagyjuk párolódni lefedve.